De tehuizen
De opname van kinderen wordt gedaan door Tillaka de Kretser. Het komt voor dat er teveel aanmeldingen zijn. Helaas is er dan een wachtlijst. Grofweg kan worden gesteld dat op Prithipura Infant Home de hele jonge kinderen, de ernstig verstandelijke gehandicapte kinderen en de niet mobiele bewoners van verschillend ontwikkelingsniveau verblijven.
Op Anandapura wonen oudere bewoners die enigszins zelfredzaam zijn of voor wie het mogelijk is om een grote mate van zelfredzaamheid te verwerven.Op Cotagala wonen jonge kinderen van wie verwacht wordt dat ze meer ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Op Asokapora wonen bewoners van hoog niveau. Zij werken mee op de rubberplantage en werkplaats. Een aantal gaat nog een dagdeel naar school.
Doorstromen
Bewoners kunnen op de volgende manieren doorstromen:
- Binnen groepen op Prithipura;
- Van Prithipura naar Cotagala en Anandapura;
- Van Cotagala naar Anandapura en Asokapura.
Enkele ouders die hun kind naar Prithipura gebracht hebben, blijven het contact met hun kind onderhouden door hun zoon of dochter regelmatig op te zoeken of één a twee maal per jaar voor een korte vakantie mee naar huis te nemen. Prithipura stimuleert ouders het contact met hun kind te blijven onderhouden. Ouders worden direct geïnformeerd wanneer hun kind ernstig ziek is, in het ziekenhuis opgenomen wordt of overleden is.
Bewoners
Het streven is om elk kind een goede plek te geven. Alle nieuwe kinderen en volwassenen komen eerst op Prithipura Infant Home. Ze komen langs verschillende wegen binnen. Ouders brengen hun gehandicapte kind omdat ze niet meer in staat zijn om voor hen te zorgen. Daarnaast komen via de politie of via het ziekenhuis omdat ze te vondeling zijn gelegd. Eveneens worden gehandicapte kinderen ook vanuit een ander tehuis overgeplaatst.
Plaatsing
Er worden vooral jonge kinderen uit arme gezinnen opgenomen. Met name het laatste aspect geldt ook als criterium voor plaatsing.
Om een kind op te nemen wordt als toelatingseis gesteld dat het kind verstandelijk gehandicapt is. Omdat de kinderen vaak heel jong komen is het niet altijd mogelijk om vast te stellen of er sprake is van een verstandelijke handicap of een ontwikkelingsachterstand op grond van bijvoorbeeld doofheid of ernstige ondervoeding.
Het komt voor dat een kind na enige tijd op Prithipura verzorgd te zijn, zich snel begint te ontwikkelen en de eerder opgedane achterstand wordt ingehaald.
Na een maand observatie wordt er definitief bepaald naar welk van de vier tehuizen het kind gaat.
Toch zijn niet alle kinderen alleen verstandelijk gehandicapt. Een aantal kinderen is dubbel gehandicapt. Het Prithipura Infant Home is één van de drie tehuizen in Sri Lanka waar dubbel gehandicapte kinderen worden opgenomen.
Netherlands-nivasa (door onze Stichting gerealiseerd in 1991)
Hier wonen 18 kinderen in de leeftijd van vijf tot ongeveer 25. Deze kinderen hebben gemeen dat ze enige mate van zelfredzaamheid hebben en een midden tot hoog ontwikkelingsniveau. Een paar kinderen zijn enkel lichamelijk gehandicapt, maar hebben wel een grote ontwikkelingsachterstand. Bijna alle kinderen eten en drinken zelf. De anderen worden hierin begeleid. De zindelijkheidstraining wordt op deze groep geïntensiveerd. Een aantal kinderen is op dit moment zindelijk. Ook gaat veel aandacht uit naar de lichamelijke ontwikkeling, het leren zelfstandig te zitten, kruipen, staan en lopen. Verder wordt het spreken en/of het gebruik van gebarentaal gestimuleerd.
De meeste kinderen gaan ´s morgens naar de Prithipura school. Als ze er aan toe zijn en ook kunnen lopen, stromen de kinderen naar een andere lokatie door genaamd Cotagala special school.
Laxman
Dit is een zeer gevarieerde groep van 18 bewoners. De leeftijd varieert van tien tot zelfs vijfenveertig jaar. Er is bij de bewoners een grote mate van zelfredzaamheid, maar het ontwikkelingsniveau ligt gemiddeld lager dan bij de kinderen van de Netherlands nivasa. Een kind slaapt ´s nachts in een aparte kamer zodat het de andere bewoners niet in hun nachtrust kan storen. Deze ruimte kan net als de grote slaapkamer van buiten worden afgesloten zodat de bewoners niet kunnen weglopen.
Karuna-wathie
Op deze groep wonen de 15 oudste bewoners van Prithipura Infant Home. In deze groep is sprake van een erg laag- en een gevarieerd ontwikkelingsniveau. Ook de mate van zelfredzaamheid varieert van totaal op anderen aangewezen tot bijna geheel zelfredzaam. Op deze groep zijn alle bewoners zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapt.
In het algemeen kun je stellen dat er sprake is van een slechte lichamelijke conditie. Er komen verschillende vormen van spierziekten voor en bewoners zijn erg vatbaar voor allerlei soorten ziektes. De helft van deze bewoners kan niet zitten en ligt een groot deel van de dag in bed.
Dagindeling
Ochtend
De dag op Prithipura begint om zes uur. De bewoners worden uit bed gehaald en gaan dan op po-stoelen. Vervolgens krijgen ze te eten en te drinken, worden ze gewassen, tanden gepoetst en aangekleed. Als ze klaar zijn worden ze naar de fysiotherapieruimte, de snoezelruimte of de school gebracht.
Hierna worden de slaapruimte en de badkamer schoongemaakt. De was wordt gedaan en opgehangen. Enkele groepen maken daarvoor gebruik van de wasmachine. De rest wordt met de hand gewassen. De droge was wordt gevouwen.
Activiteiten
Om negen uur krijgen de bewoners buiten te drinken. Een aantal kinderen gaat vervolgens naar het klaslokaal. De activiteiten die op dit schooltje worden gedaan kun je vergelijken met de Nederlandse kleuterschool. De buiten verblijvende bewoners worden verschoond, ontluisd of gaan spelen. De akka´s doen oefeningen met de kinderen.
Om elf uur zijn alle bewoners weer terug op de groep en wordt er gegeten waarna ze naar bed gaan. Van ca. half twaalf tot half drie hebben de akka´s vrij en slapen de bewoners. Om half drie worden ze weer uit bed gehaald en krijgen ze thee. Met hun haar glimmend van de kokosolie gaan ze naar de fysiotherapieruimte of naar school. School betekent ´s-middags lekker buiten spelen en veel muziek.
Om kwart voor vijf gaan ze naar binnen. Ze krijgen te eten en ze gaan daarna naar bed. De dag is voor de kinderen voorbij. Rond acht uur ´s-avonds worden nog één keer de natte luiers verwisseld en gaan de laatste klamboes over de bedden.
De Akka‘s en de Nanghi’s
De Akka´s
Normaal hoort de personeelsbezetting op Prithipura te bestaan uit 16 akka´s. Op dit moment werken er 10 akka´s. Akka´s zijn over het algemeen jonge, ongehuwde vrouwen die intern op Prithipura Infant Home wonen. Ze zijn veelal ongeschoold en leren de zorg voor de bewoners in de praktijk en via een opleidingsprogramma.
Om ingewerkt te worden rouleren ze de eerste tijd over de groepen waar ze steeds een maand verblijven. Zo leren ze alle bewoners en de werkwijzen van de verschillende groepen kennen.
De belangrijkste taak van de akka is het werken op een vaste groep. Daarnaast werken ze per toerbeurt op de school, in de fysiotherapieruimte en in de kinderkeuken. Gedurende acht dagen werken ze gemiddeld van zes uur ´s-ochtends tot zes uur ´s-avonds. De negende dag is de kookdag waar ze voor alle medewerkers koken en de tiende dag hebben ze vrij. Naast deze vrije dag krijgen ze twee vakantiedagen per maand die ze kunnen opsparen om langere tijd naar huist te kunnen gaan.
Er wordt door onze stichting een 4-jarige interne opleiding voor de akka´s verzorgd. Dit is mogelijk dankzij de Van de Bosch Stichting die deze opleiding financiert. Twee keer per jaar wordt er in Sri Lanka een algemene basis verzorgingscursus gegeven voor verzorgers van verstandelijk gehandicapten. Prithipura probeert hiervoor altijd één Akka van elk van de tehuizen te plaatsen. Voor deze cursus is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Om de continuïteit van goede zorgverlening in onze huizen in de toekomst te garanderen, financiert bovengenoemde Van de Bosch Stichting een eigen inservice opleiding voor Akka´s.
De nanghi´s
De Akka´s worden bijgestaan door 6 nanghi´s. Nanghi betekent jongere zuster. Het zijn jonge vrouwen die opgegroeid zijn op Prithipura, Anandapura en op Cotagala. Sommige van deze vrouwen zijn verstandelijk of lichamelijk gehandicapt.
Nanghi´s krijgen echter minder verantwoordelijkheid toegewezen en werken niet op de school of in de fysiotherapieruimte. In de uren dat ze niet op de groep werken helpen ze op het erf, in de keukens en in het huishouden. Op momenten dat het druk is op Prithipura Infant Home ten gevolge van bijvoorbeeld ziekte of vakantie, komen de nanghi´s van Asokapura naar het Infant Home om de drukte op te vangen. Wanneer ze hier aan toe zijn, worden sommige bewoners betrokken bij de werkzaamheden in de vier tehuizen.